Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
GR EN
Testing your way to safety
Αρχική σελίδα > Νέα > E.coli σε μύδια και δίθυρα μαλάκια
19/01/2012
E.coli σε μύδια και δίθυρα μαλάκια

Τα δίθυρα μαλάκια (μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια, στρείδια, αχιβάδες κτλ) είναι μια πολύ νόστιμη και θρεπτική τροφή. Ωστόσο, η κατανάλωση ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων δίθυρων μαλακίων που έχουν συλλεγεί από περιοχές με μολυσμένα νερά, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Στο παρελθόν, τα δίθυρα μαλάκια είχαν συνδεθεί με τον τυφοειδή και τον παρατυφοειδή πυρετό (oφείλονται στα βακτήρια Salmonella typhi και  Salmonella.paratyphi, αντίστοιχα) αλλά η εύρεση των παραπάνω μικροοργανισμών είναι πλέον σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Στις μέρες μας οι πιό κοινές λοιμώξεις που σχετίζονται με μολυσμένα δίθυρα μαλάκια οφείλονται σε άλλα είδη Σαλμονελλών (που προκαλούν γαστρεντερίτιδα) ή σε ιούς, όπως Norovirus (που προκαλούν γαστρεντερίτιδα) και της ηπατίτιδας Α (που προκαλεί λοιμώδη ηπατίτιδα).
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΚ) 853/2004, Κανονισμός (ΕΚ) 854/2004, Κανονισμός (ΕΚ) 2073/2005) ο προσδιορισμός του πληθυσμού της E. coli, ως μικροοργανισμού δείκτη, στα ζώντα δίθυρα μαλάκια χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου της μόλυνσης των δίθυρων μαλακίων με βακτηριακά ή/και ιογενή παθογόνα μικρόβια.
 
Ο προσδιορισμός του πληθυσμού της E. coli αποτελεί τη βάση των ελέγχων των δίθυρων μαλακίων για την προστασία της δημοσίας υγείας και πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά τόσο στις περιοχές (ζώνες) συγκομιδής των δίθυρων μαλακίων, όσο και στις μονάδες εξυγίανσης τους (Κέντρα καθαρισμού). Η συγκεκριμένη εξέταση ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να γίνεται σύμφωνα με την μέθοδο ISO/TS 16649-3:2005.
 
Στα εργαστήρια Tsakalidis Analysis&Testing έχουμε την δυνατότητα να σας προσφέρουμε εξέταση ζώντων δίθυρων μαλακίων με την μέθοδο ISO/TS 16649-3:2005, με τη διασφάλιση της ποιότητας που παρέχει η διαπίστευση, καθώς είμαστε το μόνο διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο στην Ελλάδα για την συγκεκριμένη μέθοδο. 

 

Προσδιορισμός  Μέθοδος Διαπίστευση
Καταμέτρηση Escherichia coli  ISO/TS 16649-3:2005